THE EFFECT OF HEAT STRESS ON THE STANDARDS OF ACID BALANCE-THE BASEMENT FLAYING HENS

Document Type : Research article

Author

Department of Physiology, Biochemistry & Pharmacology, College of Veterinary Medicine, University of Mosul, IRAQ

Abstract

This study was designed to evaluate the effects of heat stress on the stability criteria of acid - base and electrolyte balance of laying hens, as well as assessing the impact of the regionalization on the mentioned criteria. Thirty six white leghorn chickens were used chickens fed balanced diets for production stage, bird were divided into three equal groups. The first group was control while the second group was adapted to 38ºC for a period of ten days before the start of the experiment. The third group (non- adopted) was exposed to the temperature of 38ºC (two hours per day) for a period of thirty days. The results of the statistical analysis (p ≤ 0.05) to the adaptation have had a significant role in reducing the concentration of adrenocortical hormonal of the group and improve the level of serum hormone glutathaon the heat stress regardless of the adaptation had effect in raising the concentration of potassium ion and reducing calcium ion at the end of the experiment without affecting the level of sodium ion. Heat treatment also reduced the molecular pressure of carbon dioxide in both heat treated groups while the concentration of bicarbonates was elevated in non adapted group at the end of the As well as, the heat treatment in both groups led to lawering the volume of packed cells in both groups. The study concludes that heat stress has negative impact on the standards of the acid - base balance in laying hens and the effect of acclimatization period was limited in alleviating heat stress in chickens.

Keywords


THE EFFECT OF HEAT STRESS ON THE STANDARDS OF ACID BALANCE-THE BASEMENT FLAYING HENS

 

RANA A.ASEM

Department of Physiology, Biochemistry & Pharmacology, College of Veterinary Medicine, University of Mosul, IRAQ

Email: ranaamer2003@yahoo.com

 

 

 

ABSTRACT

 

 

Received at: 24/7/2014

 

Accepted: 16/11/2014

 

This study was designed to evaluate the effects of heat stress on the stability criteria of acid - base and electrolyte balance of laying hens, as well as assessing the impact of the regionalization on the mentioned criteria. Thirty six white leghorn chickens were used chickens fed balanced diets for production stage, bird were divided into three equal groups. The first group was control while the second group was adapted to 38ºC for a period of ten days before the start of the experiment. The third group (non- adopted) was exposed to the temperature of 38ºC (two hours per day) for a period of thirty days. The results of the statistical analysis (p ≤ 0.05) to the adaptation have had a significant role in reducing the concentration of adrenocortical hormonal of the group and improve the level of serum hormone glutathaon the heat stress regardless of the adaptation had effect in raising the concentration of potassium ion and reducing calcium ion at the end of the experiment without affecting the level of sodium ion. Heat treatment also reduced the molecular pressure of carbon dioxide in both heat treated groups while the concentration of bicarbonates was elevated in non adapted group at the end of the As well as, the heat treatment in both groups led to lawering the volume of packed cells in both groups. The study concludes that heat stress has negative impact on the standards of the acid - base balance in laying hens and the effect of acclimatization period was limited in alleviating heat stress in chickens.

 

 

Key words: Heat stress, Acid-base balance, Flaying hens.

 

 

تأثير الإجهاد الحراري على معايير التوازن الحامضي- القاعدي للدجاج البياض

 

رنا عامر عاصم علي

 

Email: ranaamer2003@yahoo.com

 

صممت هذه الدراسة لتقييم تأثيرات الإجهاد الحراري الدوري في معايير الاتزان الحامضي – القاعدي والکهارل للدجاج البياض فضلا عن تقييم تأثير فترة الأقلمة  على المعايير المذکورة. تم استخدام 36 دجاجة بالغة من نوع الليجهورن الأبيض. غذيت على عليقة متوازنة خاصة بالمرحلة الإنتاجية ،قسمت الطيور إلى ثلاثة مجاميع متساوية حيث عدت المجموعة الأولى سيطرة بينما عدت المجموعة الثانية مجموعة الأقلمة والتي عرضت لدرجة 38مᵒ لمدة عشرة أيام قبيل بداية التجربة أما المجموعة الثالثة (الغير مؤقلمة) فقد عرضت لدرجة حرارة 38مᵒ (ساعتين في اليوم) لمدة ثلاثين يوما. أشارت نتائج التحليل الإحصائي(p≤0.05)  إلى أن فترة الأقلمة کان لها دور ايجابي في خفض ترکيز الهرمون الموجه لقشرة الکظر معنويا عن المجموعة غير المؤقلمة وتحسين مستوى جلوتاثيون مصل الدم ،کما کان للإجهاد الحراري بغض النظر عن فترة الأقلمة تأثير في رفع ترکيز ايون البوتاسيوم وخفض ايون الکالسيوم في نهاية التجربة دون التأثير في مستوى ايون الصوديوم . کذلک ادت المعاملة إلى خفض الضغط الجزيئي لثاني اوکسيد الکربون لدى المجموعتين المعاملتين بالحرارة بينما ارتفع ترکيز البيکاربونات لدى المجموعة غير المؤقلمة في نهاية التجربة  کما أدت المعاملة بالحرارة إلى انخفاض حجم الخلايا المرصوصة في کلتا المجموعتين. يستنتج من الدراسة أن للإجهاد الحراري اثر سلبي في معايير التوازن الحامضي القاعدي في الدجاج البياض وان تأثير فترة الأقلمة کان محدودا في التخفيف من وطأة الإجهاد الحراري لدى الدجاج.

 

INTRODUCTION

المقدمـــة

 

يعد الإجهاد الحراري heat stress في الدواجن کاستجابة لزيادة درجة حرارة الجسم نتيجة لارتفاع درجة حرارة المحيط عن طريق آليات عصبية وهرمونية مما يؤثر سلبا في بعض الصفات الفسيولوجية الإنتاجية للطيور المجهدة (Dohms and Metz, 1991; Siegel, 1985).

 ينعکس الإجهاد الحراري بصورة سلبية على وزن الجسم (Ramanth et al., 2007) واستهلاک العلف (Abd_Elsamee, 2005) على حد سواء لذا يعد احد المشاکل الاقتصادية التي تواجه صناعة الدواجن، کما إن الاضطراب في التوازن الحامضي القاعدي يعد احد المتغيرات الأکثر أهمية نتيجة تعرض الدواجن للإجهاد الحراري (Borges et al., 2003). يعتمد النظام الإنزيمي للجسم بشکل أساسي على قيمة الأس الهيدروجيني للدم pH والذي يبلغ في الطيور (7.2- 7.4) (Guyton and Hall, 2006) من خلال اعتماده على ترکيز ايون الهيدروجين {H+} بشکل يفوق قدرة الأنظمة الدارئة (Buffers systems) على تنظيم التوازن الحامضي القاعدي للجسم حيث تتکون الأنظمة الدارئة من حامض ضعيف وقاعدة مقترنة ويعد نظام داري البيکاربونات وحامض الکربونيک من أهم أنظمة الجسم الدارئة، هذا فضلا عن دور نظام دارى حامض الفسفوريک والفوسفات (Guyton and Hall, 2006). 

 

يعمل الإجهاد الحراري على ارتفاع الضغط الجزيئي لثاني اوکسيد الکربون الناتج عن تفاعل نظام حامض االکربونيک والبيکاربونات حيث يتم التخلص منه بواسطة الرئتين عن طريق زيادة معدل التنفس حيث تحصل حالة اللهاث panting وتتطور حالةrespiratory alkalosis  کما يحصل العکس عند انخفاض الضغط الجزيئي لثاني اوکسيد الکربون.

 

وللکليتين دور محوري في الحفاظ على التوازن الحامضي القاعدي من خلال التحکم في عمليات الإفراز وإعادة الامتصاص لبعض ايونات الدم (Bishop et al., 2005) ، من جهة أخرى فقد أشارت بعض الدراسات إلى التأثير المخفض للإجهاد الحراري على کل من ايوني الصوديوم والبوتاسيوم Salvador et al. (1999) وارتفاع في مستوى ايون الکلوريد کمحاولة من الجسم للحفاظ على التوازن الحامضي القاعدي ضمن مديات ثابتة ((Belay and Teeter, 1993 .

 

ونظرا لمحدودية الدراسات التي تناولت الآثار السلبية للإجهاد الحراري في الدجاج البياض وعدم وجود آلية واضحة (Rozenboin et al., 2004) ، لذلک هدفت الدراسة الحالية الى تقييم دور الأقلمة في الحد من الآثار الفسيولوجية السلبية الناتجة عن تعريض إناث الدجاج البياض البالغة للإجهاد الحراري.

 

MATERIALS and METHODS

مواد وطرق البحث

 

أجريت الدراسة في بيت الحيوانات المختبرية ، کلية الطب البيطري،جامعة الموصل واستمرت الفترة من 14/6/2010 وحتى 1 /8 / 2010.

 

الحيوانات المستخدمة:

تم استخدام 36 دجاجة من إناث الدجاج البياض البالغة نوع الليجهورن الأبيض والتي تم الحصول عليها من حقل الحمدانية وتمت تربيتها تربية أرضية کمجموعة واحدة لمدة أسبوع حيث وضعت في قاعة نظامية مخصصة لتربية الدواجن في ظروف ملائمة من حيث التهوية ودرجة الحرارة والإضاءة المستمرة کما تم توفير العلف والماء لها بصورة مستمرة طيلة مدة التجربة حيث تمت تغذيتها على عليقة متوازنة إنتاجية خاصة بالدجاج البياض حسب ماورد في (NRC(1994. ثم قسمت الطيور عشوائيا إلى ثلاث مجاميع بواقع 12 طائر لکل مجموعة إذ وضعت المجموعة الأولى والتي تمثلت بالسيطرة في قاعة وتمت تربيتها في قاعة خاصة تحت درجة حرارة (22ﻢº ±2) والتي مثلت البيئة الطبيعية أما المجموعة الثانية والتي مثلت مجموعة الأقلمة فقد وضعت في القاعة الثانية وعرضت لدرجة حرارة (38 ﻢº±2) لمدة عشرة أيام ثم وضعت المجموعة الثالثة في نفس القاعة وعرضت کلتا المجموعتين لدرجة حرارة 38ﻢº لمدة ساعتين يوميا واستمرت ثلاثين يوما حيث اعتبرت هذه بداية التجربة والتي تمثلت بالإجهاد الحراري.

 

تصميم الدراسة:

شملت الدراسة  ثلاثة مجاميع وکما يلي:

1-      مجموعة السيطرة: تمت تربيتها في ظروف طبيعية بدرجة حرارة º22م طيلة مدة الدراسة (45  يوم).

2-      المجموعة المؤقلمة :تم تعريض الطيور إلى درجة حرارة 38 ºم لمدة ساعتين يوميا ولمدة عشرة أيام قبل بدء التجربة ثم لمدة ثلاثين يوما بالإضافة إلى فترة النقاهة والتي دامت لمدة خمسة عشر يوما والتي تمثلت بإرجاع الحرارة إلى درجة حرارة (22ﻢº ± 2).

3-      المجموعة الغير المؤقلمة: هي المجموعة التي تم تعريضها إلى درجة حرارة 38 ºم بشکل مفاجئ ولمدة ثلاثين يوما بالإضافة إلى فترة النقاهة والتي دامت 15 يوما.

 

جمع العينات:

تم جمع عينات الدم في بداية ونهاية التجربة إضافة إلى نهاية فترة النقاهة وذلک من الوريد الجناحي للدجاج حيث استخدمت محاقن طبية سعة 1مل معاملة بالهيبارين لغرض قياس غازات الدم بينما تم جمع باقي العينات في أنابيب اختبار جافة ونظيفة لغرض الحصول على مصل الدم حيث ترکت لمدة 30 دقيقة لغرض التخثر ومن ثم تم فصلها بجهاز الطرد المرکزي حيث سحب مصل الدم وحفظ بالتجميد.

 

التحاليل المختبرية :

تم قياس غازات الدم ومعايير التوازن الحامضي القاعدي فضلا عن الکهارل  بالسرعة الممکنة باستخدام جهاز قياس غازات الدمBlood gas analyzer  نوع (®(OPTICCA,USA. کما تم قياس ترکيز الهرمون الموجه لقشرة الکظر ((ACTH عن طريق تقنية التالق المناعي Radio immunoassay في مختبر الباب الشرقي في بغداد باستخدام عدة التحليل الخاصة منImmumotech Co., France) ). بالإضافة إلى قياس ترکيز المالوندلديهايد في مصل الدم باستخدام طريقة (Beuge and Aust, 1978, Wysocka et al., 1995) وقياس ترکيز الجلوتاثيون باستخدام طريقة (Burits and Ashood, 1999).

 

التحليل الاحصائي:

تم تحليل البيانات باستخدام اختبار التداخل الثنائيTwo Way Analysis of Variance  واستخدام اختبار دنکن Duncan multiple test لتحديد الاختلافات الاحصائية بين المجاميع المختلفة وکان الاختلاف المعنوي لجميع الاختبارات عند مستوى احتمالية ( P≤0.05)(Steel and Torrie, 1980) .

 

RESULTS

النتائج

 

يشير الجدول رقم (1) إلى ارتفاع مستوى هرمون موجه القشرة الکظرية من جراء تعريض المجموعة المؤقلمة لدرجة حرارة 38 ºﻢ لمدة عشرة أيام معنويا عن مجموعة السيطرة في بداية التجربة لکن القيمة عادت للانخفاض لتقارب قيمة السيطرة في نهاية التجربة وفترة النقاهة بينما أظهرت المجموعة الغير مؤقلمة ارتفاعا معنويا في نهاية التجربة والذي استمر خلال فترة النقاهة.

 

أما بالنسبة لمستوى المالونديالديهايد لوحظ ارتفاع معنوي لدى کل من المجموعتين المؤقلمة والغير مؤقلمة عن مجموعة السيطرة في نهاية التجربة لکن عادت القيم لتشير الى عدم وجود فروق معنوية في فترة النقاهة على عکس الجلوتاثيون حيث لوحظ انخفاض معنوي في المجموعة المؤقلمة في نهاية التجربة بينما أظهرت المجموعة الغير مؤقلمة انخفاضا أکثر معنوية عن نظيرتها للمجموعة المؤقلمة لکن القيمتان عادتا لتقاربا قيمة مجموعة السيطرة في فترة النقاهة.

 

جدول رقم (1): تأثيرالإجهاد الحراري والأقلمة في مستوى الهرمون الموجه لقشرة الکظر والمالوندلديهايد والکلوتاثايون في الدجاج البياض.

 

الهرمون الموجه لقشرة الکظر

)نانوغرام/100مل)

المالوندلديهايد

(مايکرومول /لتر)

الجلوتاثيون

(مايکرومول /لتر)

المجموعة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

مجموعة السيطرة

1.64

±0.09

B

1.75

±0.012

B

1.74

± 0.90

B

0.1991

±0.0086

B

0.2561

± 0.014

B

0.26

± 0.05

B

0.088

±0.0006

A

0.07

± 0.008

A

0.105

±0.012

A

مجموعة الاقلمة

0.361

± 0.86

A

1.73

± 0.06

B

1.61

± 0.17

B

0.1883

± 0.036

B

0.2994

± 0.011

A

0.1792

±0.004

B

0.0996

± 0.011

A

0.05

± 0.03

B

0.08

± 0.03

A

المجموعة الغير مؤقلمة

1.67

± 0.09

B

6.26

± 0.73

A

3.28

± 0.74

A

0.1834

± 0.0255

B

0.3194

± 0.049

A

0.2164

± 0.02

B

0.084

± 0.01

A

0.03

± 0.014

C

0.08

±0.019

A

 

الحروف المختلفة تعني فروقا معنوية عند مستوى احتمالية (ا≤0.05).

عدد الحيوانات=5/مجموعة. 

القيم معبر عنها المعدل ± الخطأ القياسي

 

لم يتبين في الجدول رقم (2) أي اختلاف معنوي في ما يخص ترکيز ايون الصوديوم لکن ايون البوتاسيوم  اظهر ارتفاع معنوي في نهاية التجربة في المجموعتين المعاملتين بالحرارة مقارنة بالسيطرة حيث عادت قيمة المجموعة المؤقلمة في فترة النقاهة لتقارب مجموعة السيطرة بينما انخفضت المجموعة غير المؤقلمة معنويا عن المجموعتين الاخريتين. اما فيما يخص مستوى ايون الکالسيوم في الدم، لوحظ انخفاض غير معنوي في المجموعة المؤقلمة في بداية التجربة مقارنة بالسيطرة، لکن مستوى ايون الکالسيوم استمر بالانخفاض معنويا خلال نهاية التجربة والنقاهة في کلتا المجموعتين المعاملتين بالحرارة مقارنة بمجموعة السيطرة.

 

جدول رقم (2) : تأثيرالإجهاد الحراري والأقلمة في مستوى کهارل الدم.

 

 مستوى ايونات الصوديوم

(ملي مول/لتر)

مستوى ايونات البوتاسيوم

(ملي مول/لتر)

 مستوى ايونات الکالسيوم

(ملي مول / لتر)

المجموعة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

مجموعة السيطرة

145.8

± 1.62

A

136

± 6.90

A

146

± 1.76

A

4.68

±0.27

B

4.52

± 0.29

B

4.18

± 0.26

B

1.21

±0.04

A

1.15

± 0.11

A

1.13

± 0.04

A

مجموعة الاقلمة

144.8

± 2.08

A

142

± 1.94

A

138

± 2.96

A

4.40

± 0.52

B

4.98

± 0.35

A

4.06

± 0.26

B

1.05

± 0.12

AB

1.47

± 0.10

B

1.20

±0.05

B

المجموعة الغير مؤقلمة

140.6

±  1.56

A

132.8

± 5.36

A

146

± 2.50

A

4.64

± 0.25

B

4.90

± 0.14

A

3.32

± 0.03

C

1.09

± 0.07

AB

1.04

± 0.06

B

1.28

± 0.04

B

 

الحروف المختلفة تعني فروقا معنوية عند مستوى احتمالية (ا≤0.05).

عدد الحيوانات=5/مجموعة. 

القيم معبر عنها المعدل ± الخطأ القياسي

 

أما الجدول رقم (3) فقد أشير فيه إلى أن حجم الخلايا المرصوصة في المجموعتين المعاملتين بالحرارة قد اظهرتا انخفاضا معنويا مقارنة بالسيطرة إلاأن القيم لکلا المجموعتين قد عادتا في فترة النقاهة إلى مستواهما الطبيعي في بداية التجربة. کما لم يلاحظ أي تغيير معنوي في قيم ترکيز الهيموجلوبين طيلة فترة التجربة.

 

جدول رقم (3): تأثيرالإجهاد الحراري والأقلمة في ترکيزالهيموجلوبين والنسبة المئوية لحجم الخلايا المرصوصة في دم الدجاج البياض.

 

حجم الخلايا المرصوصة(%)

الهيموجلوبين(غم/100 مل دم)

المجموعة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

مجموعة السيطرة

37

± 1.30

           A

35

± 1.41

A

36

± 0.94

A

8.07

±0.45

A

8.32

± 0.012

A

8.12

± 0.90

A

مجموعة الاقلمة

36

± 2.11

A

25.4

± 0.74

Bc

34

±1.11

A

8.36

± 0.86

A

7.73

± 0.06

A

8.61

± 0.17

A

المجموعة الغير مؤقلمة

37

± 0.86

A

28.6

± 1.32

Bc

35

± 0.84

A

8.67

± 0.09

A

7.26

± 0.73

A

7.28

± 0.74

A

               

 

الحروف المختلفة تعني فروقا معنوية عند مستوى احتمالية (ا≤0.05).

عدد الحيوانات=5/مجموعة.

القيم معبر عنها المعدل ± الخطأ القياسي

 

أما بالنسبة للجدول رقم (4) لم يلاحظ اختلاف معنوي في الضغط الجزيئي للأوکسجين بينما انخفض الضغط الجزيئي لغاز ثاني اوکسيد الکربون في المجموعتين المعاملتين بالحرارة معنويا في نهاية التجربة مقارنة ببدايتها ومجموعة السيطرة لکن القيم عادت في فترة النقاهة إلى ماکانت عليه قبل بدء التجربة.في حين أن مستوى البيکاربونات ارتفع بشکل معنوي في المجموعة غير المؤقلمة مقارنة بالسيطرة لکن القيم عادت إلى مستواها الطبيعي دون فوارق معنوية عن السيطرة بعد فترة النقاهة. کما لم يلاحظ أي تغير معنوي في قيمة باها الدم.

جدول رقم (4): تأثيرالإجهاد الحراري والأقلمة في معايير الاتزان الحامضي –القاعدي.

 

Po2(ملم زئبقي)

Pco2(ملم زئبقي)

Hco3(ملي مول/لتر)

pH

المجموعة

بداية

التجربة

نهاية

التجربة

فترة

     النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

بداية التجربة

نهاية التجربة

فترة النقاهة

 

مجموعة

السيطرة

 

69.8

±0.78

A

 

67.8

2.63±

A

 

70

0.94±

A

 

 

34

1.81±

A

 

31.6

 1.96±

A

 

36.4

±1.60

A

 

 

17.28

±1.13

C

 

20.92

1.20±

BC

 

20.88

0.80±

BC

 

 

7.45

±0.02

A

 

7.39

0.01±

A

 

7.38

0.02±

A

 

مجموعة الاقلمة

 

67

4.61±

A

 

59.6

2.83±

A

 

 

67.2

3.89±

A

 

30.2

2.50±

A

 

22.8

1.15±

B

 

32

0.44±

A

 

17.24

2.42±

C

 

22.70

1.04±

B

 

 

18

0.46±

C

 

7.43

0.01±

A

 

7.26

0.01±

A

 

7.44

0.007±

A

 

المجموعة الغير مؤقلمة

 

73.2

12.29±

A

 

54

2.70±

A

 

73

2.34±

A

 

33

2.09±

A

 

19.8

1.59±

B

 

34

2.54±

A

 

17.08± 0.98

C

 

29.54

0.07±

A

 

17.48

0.73±

C

 

7.56

0.04±

A

 

7.25

0.01±

A

 

7.51

± 0.03

A

 

الحروف المختلفة تعني فروقا معنوية عند مستوى احتمالية (ا≤0.05).

عدد الحيوانات=5/مجموعة.

القيم معبر عنها المعدل ± الخطأ القياسي

 

DISCUSSION

المناقشة

 

يعد الإجهاد الفسلجي بأنواعه حالة من شانها التأثير سلبا في القابلية الإنتاجية للطيور وذلک من خلال التأثير في بعض الأنظمة الحيوية للجسم (Belge et al., 2003) لذا بدا الباحثون بالنظر بعين الاهتمام إلى دراسة نتائج الإجهاد في الطيور على مختلف أجهزة الجسم إذ يعد الإجهاد الحراري من أهم واخطر أنواع الإجهاد خاصة في الدجاج البياض الذي يعد حساسا للتغير في درجة الحرارة والتي تؤثر في مدى إنتاجيته للبيض (Puvaldopirod & Thaxon, 2000).

 

يشير الجدول (1) إلى ارتفــاع أني في ترکيــز الهرمــون الموجه لقشــرة الکظــر والذي يعـــد مؤشـــرا فعــالا لحالــة الإجهـــاد  (Olanrewaju et  al., 2006) حيث أن من الواضح أن المجموعة المعرضة لفترة التأقلم قد عانت ارتفاعا معنويا في ترکيز الهرمون الموجه لقشرة الکظر مقارنة بالسيطرة السليمة لکن المستوى عاد ليماثل مجموعة السيطرة على النقيض من المجموعة غير المؤقلمة التي أظهرت ارتفاعا في ترکيز الهرمون الموجه لقشرة الکظر في نهاية التجربة دون أي هبوط حتى خلال فترة النقاهة وهو ما قد  يکون ناتجا عن فترة التعرض للحرارة الطويلة نسبيا دون أقلمة. إن ارتفاع مستوى الهرمون الموجه لقشرة الکظر يؤکد حالة الإجهاد ويطابق ما توصل إليه ( Belge et al., 2003).

 

من الملفت للانتباه أن أي نوع من الکرب تقريبا سواء کان جسديا أم عصبي المنشأ يسبب زيادة مباشرة وکبيرة في إفراز الهرمون الموجه لقشرة الکظر(ACTH)  من الغدة النخامية الأمامية. ويلي ذلک خلال دقائق زيادة کبيرة  في الإفراز القشري الکظري للکورتيزول ومن بين احد أنواع الکروب التي تسبب زيادة  في إفراز الکورتيزول هي الحرارة الشديدة وبهذا فان أنواع عديدة ومختلفة من المنبهات تتمکن من ان تولد زيادة کبيرة في سرعة إفراز الکورتيزول من قشرة الکظر (Guyton and Hall, 2006).

 

أشارOlanrewaju et al. (2006)  إلى أن حقن ACTH  يؤدي إلى إفراز الکورتيزول والذي بدوره يؤدي إلى ارتفاع کل من O2,PCo2,K+1 ,Na +1, Ca من ملاحظة النتائج التي تخص ترکيز المالونديالديهايد في مصل الدم ، يتضح من الارتفاع الحاصل لدى المجموعتين المعرضتين للحرارة أن هنالک زيادة في معدلات بيروکسدة الدهون داخل جسم الطيور والناتجة عن تحرر کميات متزايدة من أنواع الأوکسجين الفعالةReactive Oxygen Species (ROS)  والتي من شانها التغلب على أنظمة الجسم المضادة للأکســدة وتعمــل على تحــرر بيروکسيدات الدهــونLipid peroxides  والتييمثـل المالوندلديهـايد احــد نواتجهـــا الوسطيــــــة  (Husveth et al., 2000, Puthongsiriporn et al., 2001)، وقد انعکست النتائج ذاتها على ترکيز کلوتاثيون مصل الدم والذي انخفض معنويا بعد التعرض للحرارة خاصة من دون فترة تأقلم وهي نتيجة منطقية تتطابق مع نتائج المالونديالديهايد أعلاه حيث يعد الکلوتاثايون احد المرکبات المضادة للأکسدة في الجسم والتي يضطرب مستواها عند التعرض للإجهاد بسبب تزايد أنواعالأوکسجين الفعالة والتي تؤثر سلبا في مستوى الکلوتاثايون من عدة جهات حيث يمکن أن يتحول من الشکل المختزل الفعال إلى الشکل المؤکسد Glutathione disuffiect أو يمکن أن يکون التأثير السلبي في المسار الخاص بتخليق الکلوتاثايون Blagojevic et al., 2011).(

 

ولاستمرار الحياة من الضروري موازنة البيئة الخلوية وذلک من خلال تکوين الجسم لآليات دفاعية لتمنع التحطم الناتج عن أصنافالأوکسجين الفعالة Reactive Oxygen Species وهذه المواد تتفاعل مع الجذورالحرة وتمنع تکوين الأکسدة الذاتية Autooxidation أو البيروکسدة وتسمى هذه المرکبات بمضادات الأکسدة(Soto-Salanova et al., 1993; Mckee and Harrison, 1995; Ruiz et al., 2001) ولتقليل الاضطرابات الخلوية والحد من تأثيرات الإجهاد يتم من خلال هذه المواد وتشمل الموازنة الداخلية للخلية. أن مضادات الأکسدة الدفاعية  تتم من خلال خمس مراحل مختلفة وتشمل:

 

منع ايض الجذور وطرح منتجات الجذور فضلا عن إصلاح الخلايا وتثبيط سلسلة  التفاعلات المنتجة للجذور الثانوية وزيـادة مضادات الأکسدة الداخلية والتي تشمل الکلوتاثيون والکلوتاثيون بيروکسيديز  والسوبر اوکسايد دسميتوز (Aydemir et al., 2000; Sahin et al., 2002; Ruiz et al., 2001; Puthongsiripoorn et al., 2001)

 

أما بالنسبة للجدولرقم (2) فقد لوحظ ان زيادة ترکيز ايون البوتاسيوم في الدم يمکن أن تکون ناتجة عن عملية تخفيف الدم بسبب زيادة استهلاک الماء من قبل الطيور المعرضة للإجهاد الحراري (Ait-boulahan et al., 1993; Borges, 1997). کما أشار بعض الباحثين إلى أن ايون البوتاسيوم الموجود داخل الخلايا يمکن أن يتحرر الى الدم بسبب تغير في نضوحية الأغشية الأمر الذي من شانه أنيسبب ارتفاع البوتاسيوم في الدم ( Smith and Tetar, 1987).

 

وقد أشار(Deyhim et al., 1990; Belay and Teeter, 1993; Ait-boulahsen et al., 1995; Borges, 1997)  إلىأن التعرض للإجهاد الحراري قد أدىإلى حدوث انخفاض مستويات+Na +,K والذي بدوره أدىإلى تخفيف الدم Hemodilution أعقبها زيادة في استهلاک الماء مشيرا إلىتأثير الوقت  الذي تتعرض له الحيوانات للإجهاد الحراري.

 

أما بالنسبــة لترکيــز ايونــات الکالسيوم في الدم فقد لوحظ من الجدول رقم (2) انخفاض معنوي وهذه النتيجة تتطابق مع (Allahverdi et al., 2013; Taylor and Hertelendy, 1961; Parsons and Combs, 1981; Van de Velde et al., 1986) والذي يمکن أن يکون نتيجة لحالة التهوية الفائقة Hyperventlation نتيجة الإجهاد الحراري للدجاج والتي ينتج عنها حالة من القلوية التنفسية نتيجة الفقدان المستمر لثانى اکسيد الکربون CO2 من الرئتين مما يتداخل سلبا مع ترکيز ايون الکالسيوم في الدم والذي يستخدم لتکوين قشرة البيضة (Allahverdi et al., 2013) ومن جانب أخر وجد أن امتصاص الکالسيوم عن طريق الخلايا الظهارية  في ألاثني عشر يمکن أن يقل إلى حد کبير نتيجة الإجهاد الحراري ((Deaton et al., 1969 (محمود وآخرون , 1996).

 

أما بالنسبة للجدول رقم (3) والخاص بحجم الخلايا المرصوصة في المجموعتين المعاملتين فقد ظهر انخفاض معنوي مقارنة بالسيطرة إلاأن القيم في المجموعتين قد عادت إلى مستواها الطبيعي في بداية التجربةوهذه النتيجة تتطابق مع مالاحظه کل من (Deaton et al., 1969; Kubena et al., 1972; Vo et al., 1978; Deyhim and Teeter, 1991; Yahav and Hurwitz, 1996) إلاأنها لا تتطابق مع ما لاحظه (Altan et al., 2000; Abd-Elazim, 2012) إذ لاحظ عدم حدوث تغير فيحجم الخلايا المرصوصة .کما  لوحظ عدم حدوث تغير في ترکيز هيموکلوبين الدم وهذا يتطابق مع ما أشارإليه(Abd- Elazime, 2012)  عند تعريض فروج اللحم إلى درجة حرارة 40 ºم لمدة 4 ساعات  يوميا خلال ال14 يوم الأولى  کما تطابقت هذه النتيجة مع (Altan et al., 2000)  عندما عرض فروج اللحم إلى درجة حرارة 39 ºم ولمدة ساعتين عند مقارنتها مع قيمتها الطبيعية في الظروف المثالية ولربما يعود السبب إلىأن معدل استهلاک الماء في الطيور المعرضة للإجهاد الحراري من شانه أن يخلق حالة من تخفيف الدم (سعيد، 1998) أو ربما يعود السبب إلى تکوين الجذور الحرة من جراء التعرض للإجهاد(Mujahid et al., 2005)  وان زيادة الجذور الحرة ينتج عنها أکسدة الدهون في الأغشية الخلوية لخلايا الدم الحمر مؤديا إلى تزنخ الأحماض الدهنية غير المشبعة  وبالتالي تکوين المالونديالديهايد (Ramnath et al., 2007) وتؤدي الجذور الحرة إلى تلف خضاب الدم وتکوين ترسبات داخل خلايا الدم الحمر تدعى بأجسام هينز  (Kumar et al., 1997).

 

أما سبب انخفاض معدل حجم الخلايا المرصوصة فربما يعود أيضاإلى حالة تخفيف الدم أو قد يعود السبب إلىالأذى التاکسدي للإجهاد الحراري على خلايا الدم الحمر إذأن حالة الإجهاد يمکن أن تؤدي  إلى انتقال الکترون من ايون الحديدوزfe+  في جزيئة خضاب الدم إلىالأوکسجين وتکوين ايون السوبر اوکسيد السالب O2- والميتهيموکلوبين الذي يتأکسد فيه ايون الحديدوز الى حديديک fe+ . ونظرا لکون السوبر اوکسيد من الجذور الفعالة , فانه سوف  يؤدي إلىأکسدة  الدهون الموجودة في أغشية خلايا الدم الحمر مما يؤدي إلى تحللها (Emslie Smith et al., 1988) وهذا سينعکس سلبا في معدل حجم الخلايا المرصوصة.

 

وکما مبين في الجدول (4) لم تؤد فترة التعريض للإجهاد الحراري لمدة ثلاثين يوم إلىأي تغير معنوي في الضغط الجزيئي للأوکسجين بغض النظر عن الأقلمة بينما يمکن أن يعزى الانخفاض المعنوي في الضغط الجزيئي لثاني اوکسيد الکاربون في نهاية التجربة إلى حصول حالة القلوية التنفسية من جراء زيادة فقدان ثاني اوکسيد الکاربون عن طريق الرئتين بواسطة زيادة معدل التنفس للطيور المعرضة (Raup and Bothje, 1990; Maceri et al., 1994) وهي نتيجة تتوافق مع نتيجة ترکيز ايون البيکاربونات التي ارتفعت في نهاية التجربة مما يدل على حدوث حالة القاعدية وجدير بالذکر أن فترة النقاهة کان لها تأثير کبير في عودة الحيوانات إلى وضعها الطبيعي.

 

 

REFERENCES

المصادر:

 

سعيد, جميل محمد (1998): أثر الإجهاد الحراري على إنتاج السائل المنوي وبعض خواص الدم في ديکة الدجاج المحلي, المجلة العراقية للعلوم البيطرية 11 (2): 105-113.

محمود، وعد سعدون، حسين، احمد نوري. إنتاج دواجن (مترجم)،جامعة الموصل: دار الکتب للطباعة والنشر.

 

Abd-Elazim, A.M. (2012): Improve the heat tolerance of broilers through heat treatment during the first two weeks. Egypt. Poult. Sci. Vol. (32) (ш): (483-495).

Abd-Elsamee, M.O. (2005): Influence of different levels of lysine and vitamin (E) on broiler performance under normal or heat stress conditions. Egyptian J. Nutr. Feeds. 8:827-838.

Ait-boulashan, Glalich, J.D. and Edens, F.W. (1995): Potassium chloride improves the thermotolarance of chickens exposed to acut heat stress. Poult.Sci., 74; 75-78.

Allahverdi, A.; Feizi, A.; Takhtfooladi, H.A. and Nikpiran, H. (2013): Effects of Heat Stress on Acid- Base Imbalance, Plasma Calcium Concentration, Egg Production and Egg Quality in Commercial Layers. Global Veterinaria 10(2):203- 207.

Altan, O.; Altan, A.; Cabuk, M. and Bayraklar, H. (2000): Effect of heat stress on some blood parameters in broiler. Turk. J. Vet. Anim.Sci., 24: 145-148.

Aydemir, T.; Ozturk, R.; Bozkaya, L.A. and Tarhan, L. (2000): Effects of antioxidant vitamins A,C, E and trace elements Cu, Se on CuZn SOD, GSH- Px, CAT and LPO levels in chicken erythrocytes. Cell Biochem. Funct.18, 109-115.

Blagojevic, DP.; Grubor-Lajsic, GN. and Spasic, MB. (2011): Cold defence responses: the role of oxidative stress. Front Biosci. 1;3: 416-27.

Belay, T. and Teeter, R.G. (1993): Broiler water balance and thermobalance duringthermoneutral and performance during heat stress. Applied Poult Res., 3 (1): 87-92.

Belge, F.; Cinar, A. and Selcuk, M. (2003): Effect of stress produced by adrenocorticotropin(ACTH) on lipid peroxidation and some antioxidants in vitamin C treated and non treated chickens. South African Society for Animal Science, 33(3), 201-205.

Beuge, J.A. and Aust, S.D. (1978): Estimation of Serum Malondialdehyde Level. Academic Press, London, pp: 34-36.

Bishop, M.L.; Fodly, E.P. and Schoeff, L. (2005): Clinicalchemistry.5th ed. ippincott Williams and Wilkins, A. Wolters Kluwer company., pp: 205-626.

Borges, S.A. (1997): Suplementacao de cloreto de potussioe  bicoarbonato de sodio para Frangos de cortedurante o Verao. Dissertaca.De mestardo, UNESP, Jaboticubal, Brazil.

Borges, S.A.; Fisher da Silva, A.V.; Ariki, J.; Hooge, D.M. and Cummings, K.R. (2003): Dietary electrolyte balance for broiler chickens under moderately high ambient temperatures and humidity. Poult. Sci. 82: 301-308.

Bruits, C.A. and Ashood, E.R. (1999): Tietz-textbook of clinical chemisty. W.B. Saunder Company.

Deaton, J.W.; Reece, F.N. and Tarver, W.J. (1969): Hematocrit, hemoglobin and plasma protein levels of broilers reared under constant temperatures. Poult. sci., 48: 1993-1996.

Deyhim, F. and Teeter, R.G. (1991): Sodium and potassium chloride drinking water supplementation effects on acid –base balance and plasma corticosterone in broiler reared in thermoneutral and heat- distressed environments. Poult.Sci.70: 2551-2553.

Deyhim, F.; Belay, T. and Teeter, R.G. (1990): The effect of heat distress on blood gas, plasma and urine concentration of Na, K, Cl of broiler chicks. Poult. Sci. 69: 42(abstr.).

Dohms, J.E. and Metz, A. (1991): Stress- mechanisms of immunosuppression. Vet. Immunol. Immunopathol, 30: 89-109.

Emslie-Smith, D.; Paterson, C.R.; Seratvcherd, T. and Read, N. (1988): (Eds). Churchill, Livignston, Edinburgh. Guyton, A.C. and Hall, J.F. (2006).Text book of medical physiology.11th ed., Elsevier science, Philadelphia.

Husveth, F.; Manilla, H.A.; Gaal, T.; Vajdovich, P.; Balogh, N.; Wagner, L.; Loth, I. and Nemeth, K. (2000): Effects of saturated and unsaturated fats with vitamin E supplementation on the antioxidant status of broiler chicken tissues. Acta. Vet. Hung. 48, K. 69-79.

Kubena, L.F.; May, J.D.; Reece, F.N. and Deaton, J.W. (1972): Hematocrit and hemoglobin levels of broilers as influenced by environmental temperature and dietary iron level. Poult. Sci. 51: 759-763.

Kumar, V.; Cotran, R. and Stanley, L.R. (1997): Baisc pathology. 6th ed., WB. Saudrescompany. Philadelphia.

Maceri, M.R.; Furlan, L. and Gonzales, E. (1994): Fisiologiaaviariaaplicada a frangos de corte. FUNEP/UNESP, Jaboticabal, Brazil.

Matta, J.; Milad, M.; Manger, R. and Tosteson, T. (1999): Heavy metals, lipid peroxidation, and ciguatera toxicity in the liver of the Caribbean barracuda (Sphyraena barracuda). Biol. Trace Elem. Res.; 70(1):   69- 79.

McKee, J.S. and Harrison, P.C. (1995): Effects of supplemental ascorbic acid on the performance of broiler chickens exposed to multiple concurrent stressor. Poult.-Sci.74, 1772-1785.

Mujahid, A.; Yoskiki, Y.; Akiba, Y. and Toyomizu, M. (2005): Superoxide Radical production in chicken skeletal muscle induced by acute heat stress. Poult. Sci., 84: 307-314.

NRC, (1994): Nutrient Requirements of Poultry. 9th revised Ed. National Reseach Council, Washington, USA.

Olanrewajuetal, H.A.; Wongpichet, S.; Thaxton, J.P.; Dozier ш, W.A. and Branton, S.L. (2006): Stress and acid base balance in chickens. Poult. Sci., 85: 1266-1274.

Parson, A.H. and Combs, G.F. (1981): Blood ionized calcium in the chicken. Poult. Sci.,53: 1520-1524.

Puvaldopirod, S. and Thaxon, J.P. (2000): Model of physiological stress in chickens. 2. Dosimetry of adrenocorticotropin. Poult. Sci. 80, 976-82.

Puthongsiriporn, U.; Scheideler, S.E.; Sell, J.L. and Beck, M.M. (2001): Effects of vitamin E and C supplementation on performance, in vitro lymphocyte proliferation, and antioxidant status of laying hens during heat stress. Poult. Sci. 80, 1190-1200.

Ramnath, V.; Rekha, P.S. and Sujatha, K.S. (2007): Amelioration of heat stress induced disturbances of antioxidant defense system in chicken by BarhmaRasayana. eCAM., 10:1-8.

Raup, T.J. and Bothje, W.G. (1990): Effect of carbonated water on arterial PH, Pco2 and plasma lactate in heat- stressed broilers. Br. Poult. Sci. 31: 377-348.

Rozenboim, I.; Mobarky, N.; Heiblum, R.; Chaiseha, Y.; Kang, S.W.; Biran, I.; Rosenstrauch, A.; Sklan, D. and El-Halawani, M.E. (2004): The role of prolactin in reproductive failure associated with heat stress in the domestic turkey. Biol. Reprod. 71: 1208-1213.

Ruiz, J.A.; Guerrero, L.; Arnau, J.; Guardia, M.D. and Esteve-Garcia, E. (2001): Descriptive sensory analysis of meat from broilers fed diets containing vitamin E or beta-carotene as antioxidants anddifferential fats. Poult. Sci. 80, 976-82.

Sahin, K.; Sahin, N. and Yaraliogl, U. (2002): Effect of vitamin and E on lipid peroxidation, blood serum metabolites, and mineral concentrations of laying hens reared at high ambient temperature. Biol. Trace Elem. Res. 85, 35-45.

Salvador, D.; Ariki, J. and Borges, S.A. (1999): Suplementagao de bicarbonate de sddionaragao a naagua de bebida de frangos de cortesubmetidosaoestressesalorico. ARS Veterinaria. 15: 144-148. (Abstr.).

Siegel, H.S. (1985): Immunological response as indicators of stress. World’s Poult. Sci. J.41: 36-43.

Smith, M.O. and Teeter, R.G. (1987): Potassium balance of 5to 8-week- old broiler exposed to constant heat or cycling high temperature stress and the effects of supplemental potassium chloride on body weight gain and feed efficiency. Poult. Sci. 66: 487-492.

Sotosalanova, M.F.; Sell, J.L.; Mallarino, E.G.; Piquer, F.J.; Barker, D.L.; Palo, P.E. and Ewan, R.C. (1993): Research note: vitamin E status of turkey poults as influenced by different dietary vitamin E sources, a bile salt, and an antioxidant. Poult. Sci. 72, 1184-1188.

Steel, R.G. and Torrie, J.H. (1980): Principle and Procedures of Statistics (2nd ed.). McDonald book Co., Inc., New York.

Taylor, T.G. and Hertelendy, F. (1961): Changes in the Blood Calcium Associated with Egg Shell Calcification in the Domestic Fowl:2. Changes in the Diffusible Calcium Poult. Sci., 40:115-123; doi: 10.3382/ps. 0400115.

Trout, J.M. and Mashaly, M.M. (1994): The effects of adrenocorticotropic hormone and heat stress on the distribution of lymphocyte populations in immature male chickens. Poult. Sci.73, 1694-1698.

Van de Velde, J.P.; Van Grinkel, F.C. and Vermeiden, J.P.W. (1986): Patterns and relationships of plasma calcium, protein and phosphorus during the egg laying cycle of the fowl and the effect of dietary calcium. Br. Poult. Sci., 27: 421-433.

Vo, K.V.; Bone, M.A. and Johonson, W.E. (1978): Effect of three life time ambient temperatures on growth, feed and water consumption and various blood components in male and female leghorn chickens. Poult. Sci. 57: 798-803.

Wierusz-Wysockaa, B.; Wysocki, H.; Byks, H.; Zozuliriska, D.; Wykr#owiczb, A. and Kahnierczak, M. (1995): Metabolic control quality and free radical activity in diabetic patients. Diabetes Research and Clinical Practice 27 (1995)193-197.

Yahav, S. and Hurwitz, S. (1996): Induction of thermotolerance in male broiler chickens by temperature conditioning at any early age. Poult. Sci. 75: 402-406.

Brown, R.L.; Bhatnagar, D.; Cleveland, T.E. and Cary, J.W. (1998): Recent advances in preharvest prevention of mycotoxin contamination, p. 351-379. In K.K. Sinha and D. Bhatnagar, (ed.).

Brown, R.L.; Bhatnagar, D.; Cleveland, T.E. and Cary, J.W. (1998). Recent advances in preharvest prevention of mycotoxin contamination, p. 351-379. In K. K. Sinha and D. Bhatnagar, (ed.).

REFERENCES
المصادر:
 
سعيد, جميل محمد (1998): أثر الإجهاد الحراري على إنتاج السائل المنوي وبعض خواص الدم في ديکة الدجاج المحلي, المجلة العراقية للعلوم البيطرية 11 (2): 105-113.
محمود، وعد سعدون، حسين، احمد نوري. إنتاج دواجن (مترجم)،جامعة الموصل: دار الکتب للطباعة والنشر.
 
Abd-Elazim, A.M. (2012): Improve the heat tolerance of broilers through heat treatment during the first two weeks. Egypt. Poult. Sci. Vol. (32) (ш): (483-495).
Abd-Elsamee, M.O. (2005): Influence of different levels of lysine and vitamin (E) on broiler performance under normal or heat stress conditions. Egyptian J. Nutr. Feeds. 8:827-838.
Ait-boulashan, Glalich, J.D. and Edens, F.W. (1995): Potassium chloride improves the thermotolarance of chickens exposed to acut heat stress. Poult.Sci., 74; 75-78.
Allahverdi, A.; Feizi, A.; Takhtfooladi, H.A. and Nikpiran, H. (2013): Effects of Heat Stress on Acid- Base Imbalance, Plasma Calcium Concentration, Egg Production and Egg Quality in Commercial Layers. Global Veterinaria 10(2):203- 207.
Altan, O.; Altan, A.; Cabuk, M. and Bayraklar, H. (2000): Effect of heat stress on some blood parameters in broiler. Turk. J. Vet. Anim.Sci., 24: 145-148.
Aydemir, T.; Ozturk, R.; Bozkaya, L.A. and Tarhan, L. (2000): Effects of antioxidant vitamins A,C, E and trace elements Cu, Se on CuZn SOD, GSH- Px, CAT and LPO levels in chicken erythrocytes. Cell Biochem. Funct.18, 109-115.
Blagojevic, DP.; Grubor-Lajsic, GN. and Spasic, MB. (2011): Cold defence responses: the role of oxidative stress. Front Biosci. 1;3: 416-27.
Belay, T. and Teeter, R.G. (1993): Broiler water balance and thermobalance duringthermoneutral and performance during heat stress. Applied Poult Res., 3 (1): 87-92.
Belge, F.; Cinar, A. and Selcuk, M. (2003): Effect of stress produced by adrenocorticotropin(ACTH) on lipid peroxidation and some antioxidants in vitamin C treated and non treated chickens. South African Society for Animal Science, 33(3), 201-205.
Beuge, J.A. and Aust, S.D. (1978): Estimation of Serum Malondialdehyde Level. Academic Press, London, pp: 34-36.
Bishop, M.L.; Fodly, E.P. and Schoeff, L. (2005): Clinicalchemistry.5th ed. ippincott Williams and Wilkins, A. Wolters Kluwer company., pp: 205-626.
Borges, S.A. (1997): Suplementacao de cloreto de potussioe  bicoarbonato de sodio para Frangos de cortedurante o Verao. Dissertaca.De mestardo, UNESP, Jaboticubal, Brazil.
Borges, S.A.; Fisher da Silva, A.V.; Ariki, J.; Hooge, D.M. and Cummings, K.R. (2003): Dietary electrolyte balance for broiler chickens under moderately high ambient temperatures and humidity. Poult. Sci. 82: 301-308.
Bruits, C.A. and Ashood, E.R. (1999): Tietz-textbook of clinical chemisty. W.B. Saunder Company.
Deaton, J.W.; Reece, F.N. and Tarver, W.J. (1969): Hematocrit, hemoglobin and plasma protein levels of broilers reared under constant temperatures. Poult. sci., 48: 1993-1996.
Deyhim, F. and Teeter, R.G. (1991): Sodium and potassium chloride drinking water supplementation effects on acid –base balance and plasma corticosterone in broiler reared in thermoneutral and heat- distressed environments. Poult.Sci.70: 2551-2553.
Deyhim, F.; Belay, T. and Teeter, R.G. (1990): The effect of heat distress on blood gas, plasma and urine concentration of Na, K, Cl of broiler chicks. Poult. Sci. 69: 42(abstr.).
Dohms, J.E. and Metz, A. (1991): Stress- mechanisms of immunosuppression. Vet. Immunol. Immunopathol, 30: 89-109.
Emslie-Smith, D.; Paterson, C.R.; Seratvcherd, T. and Read, N. (1988): (Eds). Churchill, Livignston, Edinburgh. Guyton, A.C. and Hall, J.F. (2006).Text book of medical physiology.11th ed., Elsevier science, Philadelphia.
Husveth, F.; Manilla, H.A.; Gaal, T.; Vajdovich, P.; Balogh, N.; Wagner, L.; Loth, I. and Nemeth, K. (2000): Effects of saturated and unsaturated fats with vitamin E supplementation on the antioxidant status of broiler chicken tissues. Acta. Vet. Hung. 48, K. 69-79.
Kubena, L.F.; May, J.D.; Reece, F.N. and Deaton, J.W. (1972): Hematocrit and hemoglobin levels of broilers as influenced by environmental temperature and dietary iron level. Poult. Sci. 51: 759-763.
Kumar, V.; Cotran, R. and Stanley, L.R. (1997): Baisc pathology. 6th ed., WB. Saudrescompany. Philadelphia.
Maceri, M.R.; Furlan, L. and Gonzales, E. (1994): Fisiologiaaviariaaplicada a frangos de corte. FUNEP/UNESP, Jaboticabal, Brazil.
Matta, J.; Milad, M.; Manger, R. and Tosteson, T. (1999): Heavy metals, lipid peroxidation, and ciguatera toxicity in the liver of the Caribbean barracuda (Sphyraena barracuda). Biol. Trace Elem. Res.; 70(1):   69- 79.
McKee, J.S. and Harrison, P.C. (1995): Effects of supplemental ascorbic acid on the performance of broiler chickens exposed to multiple concurrent stressor. Poult.-Sci.74, 1772-1785.
Mujahid, A.; Yoskiki, Y.; Akiba, Y. and Toyomizu, M. (2005): Superoxide Radical production in chicken skeletal muscle induced by acute heat stress. Poult. Sci., 84: 307-314.
NRC, (1994): Nutrient Requirements of Poultry. 9th revised Ed. National Reseach Council, Washington, USA.
Olanrewajuetal, H.A.; Wongpichet, S.; Thaxton, J.P.; Dozier ш, W.A. and Branton, S.L. (2006): Stress and acid base balance in chickens. Poult. Sci., 85: 1266-1274.
Parson, A.H. and Combs, G.F. (1981): Blood ionized calcium in the chicken. Poult. Sci.,53: 1520-1524.
Puvaldopirod, S. and Thaxon, J.P. (2000): Model of physiological stress in chickens. 2. Dosimetry of adrenocorticotropin. Poult. Sci. 80, 976-82.
Puthongsiriporn, U.; Scheideler, S.E.; Sell, J.L. and Beck, M.M. (2001): Effects of vitamin E and C supplementation on performance, in vitro lymphocyte proliferation, and antioxidant status of laying hens during heat stress. Poult. Sci. 80, 1190-1200.
Ramnath, V.; Rekha, P.S. and Sujatha, K.S. (2007): Amelioration of heat stress induced disturbances of antioxidant defense system in chicken by BarhmaRasayana. eCAM., 10:1-8.
Raup, T.J. and Bothje, W.G. (1990): Effect of carbonated water on arterial PH, Pco2 and plasma lactate in heat- stressed broilers. Br. Poult. Sci. 31: 377-348.
Rozenboim, I.; Mobarky, N.; Heiblum, R.; Chaiseha, Y.; Kang, S.W.; Biran, I.; Rosenstrauch, A.; Sklan, D. and El-Halawani, M.E. (2004): The role of prolactin in reproductive failure associated with heat stress in the domestic turkey. Biol. Reprod. 71: 1208-1213.
Ruiz, J.A.; Guerrero, L.; Arnau, J.; Guardia, M.D. and Esteve-Garcia, E. (2001): Descriptive sensory analysis of meat from broilers fed diets containing vitamin E or beta-carotene as antioxidants anddifferential fats. Poult. Sci. 80, 976-82.
Sahin, K.; Sahin, N. and Yaraliogl, U. (2002): Effect of vitamin and E on lipid peroxidation, blood serum metabolites, and mineral concentrations of laying hens reared at high ambient temperature. Biol. Trace Elem. Res. 85, 35-45.
Salvador, D.; Ariki, J. and Borges, S.A. (1999): Suplementagao de bicarbonate de sddionaragao a naagua de bebida de frangos de cortesubmetidosaoestressesalorico. ARS Veterinaria. 15: 144-148. (Abstr.).
Siegel, H.S. (1985): Immunological response as indicators of stress. World’s Poult. Sci. J.41: 36-43.
Smith, M.O. and Teeter, R.G. (1987): Potassium balance of 5to 8-week- old broiler exposed to constant heat or cycling high temperature stress and the effects of supplemental potassium chloride on body weight gain and feed efficiency. Poult. Sci. 66: 487-492.
Sotosalanova, M.F.; Sell, J.L.; Mallarino, E.G.; Piquer, F.J.; Barker, D.L.; Palo, P.E. and Ewan, R.C. (1993): Research note: vitamin E status of turkey poults as influenced by different dietary vitamin E sources, a bile salt, and an antioxidant. Poult. Sci. 72, 1184-1188.
Steel, R.G. and Torrie, J.H. (1980): Principle and Procedures of Statistics (2nd ed.). McDonald book Co., Inc., New York.
Taylor, T.G. and Hertelendy, F. (1961): Changes in the Blood Calcium Associated with Egg Shell Calcification in the Domestic Fowl:2. Changes in the Diffusible Calcium Poult. Sci., 40:115-123; doi: 10.3382/ps. 0400115.
Trout, J.M. and Mashaly, M.M. (1994): The effects of adrenocorticotropic hormone and heat stress on the distribution of lymphocyte populations in immature male chickens. Poult. Sci.73, 1694-1698.
Van de Velde, J.P.; Van Grinkel, F.C. and Vermeiden, J.P.W. (1986): Patterns and relationships of plasma calcium, protein and phosphorus during the egg laying cycle of the fowl and the effect of dietary calcium. Br. Poult. Sci., 27: 421-433.
Vo, K.V.; Bone, M.A. and Johonson, W.E. (1978): Effect of three life time ambient temperatures on growth, feed and water consumption and various blood components in male and female leghorn chickens. Poult. Sci. 57: 798-803.
Wierusz-Wysockaa, B.; Wysocki, H.; Byks, H.; Zozuliriska, D.; Wykr#owiczb, A. and Kahnierczak, M. (1995): Metabolic control quality and free radical activity in diabetic patients. Diabetes Research and Clinical Practice 27 (1995)193-197.
Yahav, S. and Hurwitz, S. (1996): Induction of thermotolerance in male broiler chickens by temperature conditioning at any early age. Poult. Sci. 75: 402-406.
Brown, R.L.; Bhatnagar, D.; Cleveland, T.E. and Cary, J.W. (1998): Recent advances in preharvest prevention of mycotoxin contamination, p. 351-379. In K.K. Sinha and D. Bhatnagar, (ed.).
Brown, R.L.; Bhatnagar, D.; Cleveland, T.E. and Cary, J.W. (1998). Recent advances in preharvest prevention of mycotoxin contamination, p. 351-379. In K. K. Sinha and D. Bhatnagar, (ed.).